Ο θεσμός των ερευνητικών εργασιών, που ξεκινάει φέτος στα Λύκεια, θα πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα ως κλάδο, γιατί είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μας! Όχι μόνο επειδή στο μάθημα "Εφαρμογές Η/Υ"  ήδη διεξάγουμε projects αλλά κι επειδή υποχρεωτικά θα πρέπει να παραδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή και μια από τις ερευνητικές μεθόδους να είναι το web quest. Είναι αυτονόητο, επομένως, ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τη μερίδα του λέοντος στα σχολεία μας. Για παράδειγμα, ένα από τα project που θα τρέξω φέτος είναι η δημιουργία ενός ταξιδιωτικού οδηγού (https://market.android.com/details?id=appinventor.ai_YannisPoulakakis.sitia).

 

Όσο για το App Inventor είναι αλήθεια ότι η Google βάλθηκε να μας απαξιώσει ως προγραμματιστές! Αν και μέχρι το τέλος του χρόνου ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την ανάπτυξή του, όμως θα το αφήσει ως open source κι έχει ήδη ιδρύσει μια ερευνητική ομάδα στο MIT για αυτόν τον σκοπό.

Τα πλεονεκτήματά του: Πολύ εύκολο στη χρήση (ακόμα κι από μαθητές), δωρεάν, web-based
Τα μειονεκτήματά του: Αργό (Java), ελαφρώς "κακογραμμένο"(έφτιαξα μια απλή εφαρμογή με App Inventor και με Android SDK και το εκτελέσιμο της πρώτης είχε σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος)

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε, στο επόμενο σεμινάριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα κάνω επίδειξη ελέγχου ενός ρομπότ από κινητό (https://market.android.com/details?id=appinventor.ai_yannispoulakakis.NXT). Να σημειώσω, επίσης, ότι βρίσκομαι σε συζητήσεις να διοργανώσουμε κάποιο από τα επόμενα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Κρήτη, οπότε καλό είναι να προετοιμάζουμε ομάδες για να έχουμε δυναμική παρουσία!

 

Τέλος, το Likinux βρίσκεται σε beta έκδοση και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Παρακαλώ ψηφίστε αν προτιμάτε να ξεπερνάει τα 4 GB ή όχι, μέχρι να βγάλω την τελική έκδοση.

 

Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!

 

Γιάννης Πουλακάκης ΠΕ19   

1ο ΓΕΛ Σητείας        

   

Καλώς Ορίσατε  

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στο δικτυακό τόπο που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τη δημιουργικότητα αλλά και την ανάγκη μας για επικοινωνία και συνεργασία.

 Ο σκοπός του είναι...

 Γιώργος Πανσεληνάς

Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αν. Κρήτης

   

Εκδηλώσεις  

DigiFest2022 Heraklion

   

Βιβλία  

ef plir

   

Junior Code Academy  

Logo JCA

   

Περιοχή Χρηστών